Kristiansand kommune og Universitetet i Agder har nøkkelroller i et stort EU-prosjekt som skal gjøre byer i stand til å takle katastrofer. Sørlandsbyen lyktes å bli en av tre pilotbyer i prosjektet fordi de både har utviklet en vitenskapelig metode på feltet og kan vise at den fungerer i praksis
Flertallet av verdens befolkning bor i byer, og stadig flere flytter til byene. Katastrofer som følge av klimaendringene vil ramme mange flere enn tidligere. I Horisont 2020-prosjektet «Smart Mature Resilience» skal fire forskningsmiljøer og syv byadministrasjoner finne ut og teste hvordan byene kan bli mer motstandsdyktige.
Kristiansand vil bruke prosjektet til å forberede seg bedre på naturkatastrofer som havnivåstigning, ekstremvær, flom og ras, men også store ulykker og terrorhandlinger.
Dette er noe Kristiansand har arbeidet med i flere år. Byen ble kåret til årets beredskapskommune i 2010. EU-prosjektet var et naturlig neste steg da Universitetet i Agder tok kontakt.
– EU-prosjektet er en gyllen anledning til å lære enda mer og øke regionens robusthet. Vi har allerede flere scenarier i de vanlige kommunedelplanene, men ved å være med i dette prosjektet skal Kristiansand å bli enda bedre, sier prosjektleder Silje Solvang i Kristiansand kommune. Kristiansand er pilotby i prosjektet sammen med Glasgow og San Sebastian.
Les mer på Norges forskningsråds nettsider.